Normal_voeding

In 2015 zijn stichting Voeding Leeft en zorgverzekeraar VGZ de proef ‘Keer diabetes2 Om’ gestart. Uit de nieuwste resultaten blijkt dat bijna veertig procent van de deelnemers met diabetes 2 zonder medicijnen door het leven kan, zolang zij gezond eten en genoeg bewegen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De proef startte in 2015 met enkele tientallen deelnemers, maar binnenkort groeit dat aantal naarr enkele duizend deelnemers die onder begeleiding van diverse professionals hun leefstijl aanpassen. Zo begeleiden een huisarts, diëtist en coach de diabetespatiënten én helpt een kok hen bij het bereiden van gezonde maaltijden.

Bijna 90 procent van deelnemers heeft na deelname bijna geen medicijnen meer nodig en een jaar na dato heeft 38 procent nog steeds geen medicijnen nodig, maar enkel een gezonde leefstijl. “Dit programma laat zien dat je leefstijl goed kunt inzetten bij de behandeling van een ziekte”, zegt Maaike de Vries van het programma ‘Keer Diabetes 2 Om tegen Algemeen Dagblad.

Diabetes wordt gezien als een progressieve ziekte en een chronische aandoening. Dit onderzoek laat zien dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn en zelfs helemaal kan verdwijnen. Mits patiënten gezond blijven eten en voldoende bewegen.

Zorgverzekeraar VGZ financiert het programma en hoopt zo onnodig medicijngebruik drastisch te verminderen, want daar gaat op jaarbasis nog zo’n 10 miljard euro naartoe. De proef past binnen de beweging die VGZ maakt naar zinnige zorg. Artsen geven daarbij aan wat de beste zorg is en VGZ ondersteunt dat ten behoeve van de patiënt.

De proef die drie jaar geleden alleen in Uden startte is inmiddels uitgebreid naar vijf locaties in Nederland. Binnenkort start VGZ ook in Rotterdam met de proef. Inmiddels zijn er gesprekken gaande met andere verzekeraars over het eventueel opnemen van het programma in het basispakket van de zorgverzekering. 

Door: Redactie Nationale Zorggids