Normal_stethoscoop_rekening

Of het nu gaat om een blaasontsteking of een ontsteking aan de lage luchtwegen, de zorg voor mensen die een infectie hebben opgelopen kan waarschijnlijk beter, zo blijkt uit een recent Zinnige Zorg-rapport van Zorginstituut Nederland. Infecties zijn goed te behandelen met antibiotica, maar dat is niet altijd nodig en resistentie ligt op de loer. Dit meldt het Zorginstituut. 

Onnodige inzet van diagnostiek en overbehandeling

Bij een blaasontstekingen lage luchtweginfectie lijkt er sprake te zijn van onnodige inzet van diagnostiek. Bij patiënten met een blaasontsteking is soms ook sprake van overbehandeling en dat belast de patiënt en maakt de zorg onnodig kostbaar.

Daarom gaan het Zorginstituut, patiëntenverenigingen en zorgprofessionals gezamenlijk kijken naar wat er beter kan in het zorgtraject van mensen met een blaasontsteking en lage luchtweginfectie en hoe deze verbetering tot stand kan komen.

Te snel gekozen voor antibioticakuur

Onderzoekster Corline Brouwers: “Wij ontdekten onder andere dat bij gezonde vrouwen met een blaasontsteking mogelijk nog te snel wordt gekozen voor een antibioticakuur, in plaats van af te wachten. Antibiotica zijn vaak niet nodig, omdat een blaasontsteking meestal vanzelf over gaat bij deze groep. Huisartsen kunnen daarom werken met een uitgesteld recept. Als de vrouw na een paar dagen nog steeds last heeft, kan ze met dit recept rechtstreeks naar de apotheek voor een antibioticakuur. We willen graag onderzoeken wat de redenen zijn voor huisartsen om het uitgesteld recept wel of niet in te zetten.”

Door: Nationale Zorggids