Andere ziekenhuizen kunnen patiënten van Alrijne waarschijnlijk ook niet helpen

Omdat andere ziekenhuizen in de regio hun planning voor oktober al rond hebben, kunnen patiënten die niet bij het Alrijne Ziekenhuis terechtkunnen waarschijnlijk ook elders niet geopereerd worden. Het Alrijne Ziekenhuis heeft voor oktober een operatiestop aangekondigd voor alle patiënten behalve diegenen die bij Zorg en Zekerheid verzekerd zijn. Het HagaZiekenuis, HMC, Groene Hart en Reinier de Graaff zeggen dat ze hun planning al rond hebben of verwijzen naar hun website voor de actuele wachttijden. Dit meldt Omroep West. 

De vier algemene ziekenhuizen zijn niet over de operatiestop van Alrijne geïnformeerd. Dat is niet ongebruikelijk, maar levert mogelijk wel problemen op voor een bepaalde groep patiënten. Mensen die niet bij Zorg en Zekerheid verzekerd zijn, worden aangeraden contact te zoeken met hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling. Waarschijnlijk moeten ze oktober gewoon zien te overbruggen, omdat de kans klein is dat de andere regionale ziekenhuis wél plek voor ze hebben. Het gaat namelijk om niet-acute behandelingen.

Gesprekken

Overigens stellen VGZ, Menzis, Zilveren Kruis en CZ dat de operatiestop helemaal niet geldt voor hun verzekerden en dat patiënten gewoon in het Alrijne Ziekenhuis terechtkunnen. Ze zijn met het ziekenhuis in gesprek over vervolgstappen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky