Normal_350px-nederlands_verkeersbord_j37_waarschuwing_bord_wiki_-c_

(Novum) - Huisartsen en ziekenhuizen waarschuwen mensen met een goedkope zorgverzekering nooit voor de financiële risico's die zij lopen. Zij checken niet of een behandeling wel door de verzekeraar wordt vergoed. Dat meldt RTL Nieuws woensdag. Patiënten kunnen daardoor voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer ze in het 'verkeerde' ziekenhuis worden behandeld.

Mensen met zo'n budgetpolis worden beperkt in de keuze voor een ziekenhuis. Zo kunnen ze maar in een aantal hospitalen terecht waar de volledige behandeling wordt vergoed. In andere ziekenhuizen draaien ze op voor soms de helft van de kosten.

"Wij verwijzen patiënten door op basis van de medische noodzaak. Bij doorverwijzing spelen kostenoverwegingen geen rol", zo stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging. "Wat vergoed wordt en wat niet is onderdeel van de afspraken tussen patiënt en verzekeraar. Daar zit de huisarts niet tussen." Ook de ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen waarschuwen de patiënt niet.

Patiëntenfederatie NPCF zegt tegen RTL geschrokken te zijn. Volgens de federatie moeten huisartsen of ziekenhuizen hun patiënten wél waarschuwen als ze niet volledig verzekerd zijn. Bovendien moeten zorgverzekeraars hun klanten veel beter voorlichten over de consequenties van het afsluiten van een goedkope verzekering.