Normal_arts_dokter_verpleegkundige_waardering

De zorgvakbonden voorzien een onrustig najaar met stakingen bij de academische ziekenhuizen. Vandaag hebben FNV Zorg & Welzijn, FBZ, CNV Zorg & Welzijn en de LAD een ultimatum gestuurd aan de NFU, de werkgeverskoepel van de academische ziekenhuizen. Daarin eisen ze een structurele loonsverhoging van 3 procent voor alle medewerkers, goede afspraken over arbeids- en rusttijden en aanpak van het personeelstekort. Dit meldt FNV.

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Als de NFU voor 6 september niet ingaat op de eisen volgt er een onrustig najaar met stakingen. De maat is vol voor de harde werkers in de zorg."

Medewerkers bereiden zich voor

De medewerkers in de zeven academische ziekenhuizen bereiden alvast een zondagsdienst voor op een doordeweekse dag; het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Alle planbare zorg komt die dag te vervallen met uitzondering van opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en kraam/couveuse-afdeling.  

Vastgelopen cao-onderhandelingen

Op 24 juni liepen de onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC vast. De NFU is niet bereid te investeren in betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel stellen de vakbonden. Zij blijft bij haar standpunt dat er geen enkele financiële ruimte is voor een structurele salarisverhoging voor alle UMC-medewerkers. De vakbonden vinden dit onacceptabel.

Uitval en uitstroom personeel voorkomen

Een salarisverhoging en concrete maatregelen om de werkdruk te verminderen zijn in de ogen van de vakbonden noodzakelijk om te voorkomen dat er nog meer medewerkers uitvallen of de sector verlaten. Het ziekteverzuim was nog nooit zo hoog en steeds meer medewerkers kiezen ervoor om elders te gaan werken. Daarnaast eisen de bonden een forse investering in het opleiden, ontwikkelen en begeleiden van umc-medewerkers. Niet alleen voor de huidige werknemers, maar ook voor nieuwe medewerkers die broodnodig zijn.

Extra toeslagen

Naast een structurele salarisverhoging van 3 procent, met een bodem van 75 euro per maand, eisen de bonden dat medewerkers een extra toeslag op hun loon ontvangen wanneer kort van tevoren een beroep wordt gedaan op extra inspanningen. Ook willen ze dat de huidige onregelmatigheidstoeslag wordt verhoogd.

Door: Nationale Zorggids