Ggz-verpleegkundige loopt brandwonden op door kokend heet water in gezicht

Een patiënte in een Tilburgse ggz-instelling heeft kokend heet water in het gezicht van een verpleegkundige gegooid. Het slachtoffer belandde in het ziekenhuis met eerste- en tweedegraads brandwonden. Tijdens de rechtszaak die donderdag diende, bleek de medewerkster nog altijd bang voor haar oud-patiënte. Ze heeft haar haren geknipt, vermoedelijk om de littekens van haar brandwonden enigszins te verbergen. Dit meldt Omroep Brabant. 

Tijdens de zitting was de patiënte nog altijd verward. Ze praatte overal doorheen en herkende haar oud-zorgverlener nauwelijks. Het korte kapsel van de verpleegkundige speelde daar vermoedelijk een rol in.

Verpleegkundige als het kwade brein

De aanval met kokend heet water vond plaats op 2 augustus 2023. Een discussie liep uit de hand, omdat de vrouw haar behandeling en medicijnen weigerde. Ze vond het vreselijk irritant dat anderen zich steeds met haar bemoeiden en de verpleegkundige was volgens haar ‘het kwade brein'. De medicijnen zouden haar zieker maken, niet beter. Vervolgens liep ze naar de koffieautomaat om kokend heet water in een bekertje te doen. Deze gooide ze in het gezicht van haar behandelaar, die vervolgens maandenlang thuiszat en nu blijvende littekens heeft.

Voorwaardelijke celstaf 

Inmiddels woont de dader niet meer in de instelling in Breda, maar krijgt ze thuis in Tilburg de zorg die ze nodig heeft. Ze krijgt een voorwaardelijke celstraf van tien weken opgelegd. Deze hoeft ze pas uit te zitten als ze zich nog een keer agressief gedraagt. Ze is haar oud-verpleegkundige een schadevergoeding van 3.000 euro verschuldigd. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky