Normal_prep_hiv-preventie

Hiv-artsen gaan ervoor zorgen dat hun ziekenhuizen zelf de hiv-preventiepil PrEP kunnen verstrekken. Het geduld van de artsen is op en ze willen niet langer wachten op een beslissing van minister Bruno Bruins voor Medisch Zorg voor het landelijk invoeren van het middel. In de tussentijd hebben minstens twintig mensen hiv opgelopen, omdat ze geen PrEP tot hun beschikking hadden. Dit meldt Nieuwsuur. 

“PrEP-zorg hoort thuis bij de soa-poli’s van de GGD, maar als toegang tot het middel via die poli’s niet beschikbaar is, dan zullen we binnen de 25 hiv-behandelcentra in Nederland mensen helpen om aan PrEP te komen”, zegt arts Marc van der Valk tegen Nieuwsuur.

Huisartsen mogen het medicijn al voorschrijven en ook lopen er diverse proeven met PrEP. Echter, één van de huidige problemen - nu het middel nog niet landelijk beschikbaar is - is dat sommige huisartsen GGD’s weigeren de preventiepil voor te schrijven. En dan zijn er nog de kosten die komen kijken bij de aanschaf van de pil.

Het duurt nog zeker vijf maanden voordat PrEP vergoed kan worden vanuit het basispakket. Naast hiv-artsen, zijn ook verenigingen het zat, waaronder het Aidsfonds. Het ministerie van Volksgezondheid werkt inmiddels al twee jaar aan het beschikbaar maken van deze pil, maar doordat er iedere keer een nieuw advies over uitkomt, zit er geen schot in de zaak. Het Aidsfonds wil niet langer praten en ziet het liefst gisteren dat PrEP vergoed wordt in Nederland. 

Door: Nationale Zorggids