Ernst Jansen Steur

AMSTERDAM (Novum) - Als de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur in Nederland een heftiger tik op de vingers had gehad, had hij meer uitgekeken. Maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het destijds op een akkoordje gegooid met de arts door alleen van hem te vragen zich uit te schrijven uit het BIG-register, 'zodat zij niets hoefden te doen'. Dat zegt letselschadespecialist Yme Drost zaterdag.

Drost, die verschillende slachtoffers van Jansen Steur bijstaat, zegt het een 'flauw argument' te vinden dat de Duitse kliniek waar de Nederlander de afgelopen tijd bleek te werken, meer navraag had moeten doen naar de arts. "We moeten in Nederland kijken naar ons aandeel: wat hadden wij kunnen doen?"

Zo had Jansen Steur volgens Drost voor een tuchtrechter moeten worden gebracht. "Nu was er alleen maar sprake van een hoop geblaat, maar weinig hooi. Hij ondervindt nauwelijks gevolgen van zijn daden, behalve natuurlijk de strafzaak die tegen hem loopt, maar die loopt al vier jaar. Wij zijn kennelijk niet in staat negen jaar na zijn laatste misdraging hem aan te pakken."

Een tuchtrechter had volgens Drost kunnen oordelen dat Jansen Steur nooit meer ingeschreven mag worden in het BIG-register. Zo'n inschrijving is in Nederland nodig om als arts te mogen werken. Een dergelijke uitspraak is openbaar en wordt gepubliceerd. En als er een Europese lijst zou zijn van artsen die hun werk niet goed doen, zou hij op basis van zo'n uitspraak kunnen zijn opgenomen, aldus Drost.