Normal_keyvisual-main-breed__1_

Slachtofferhulp Nederland heeft in het eerste half jaar van 2023 ruim negenduizend meldingen gekregen van slachtoffers die te maken kregen met (online) bedreigingen. Vorig jaar waren er meldingen van ruim 20.000 slachtoffers. De bedreigingen treffen daarmee niet alleen personen met een publieke functie zoals politici en journalisten, maar een veel bredere groep Nederlanders. Dit meldt Slachtofferhulp Nederland.

Online bedreigingen hebben een groot impact op slachtoffers. Zo ervaren zij gevoelens van wantrouwen, angst en intimidatie. Ook houden ze er een trauma aan over zoals slaapproblemen, depressieve klachten en het voorval steeds opnieuw beleven. Deze online bedreigingen kunnen daarnaast nóg bedreigender worden ervaren wanneer deze anoniem plaatsvindt en het risico dus minder goed kan worden ingeschat. Ook de omgeving zoals familieleden en vrienden van de directe slachtoffers ondervinden de gevolgen van de bedreigingen.

Bewustwording

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland: “Het is van groot belang om bewustzijn te creëren over de ernstige gevolgen van online bedreigingen en om slachtoffers de nodige ondersteuning te bieden. We hebben bij Sigrid Kaag gezien hoeveel impact online bedreigingen kunnen hebben. Helaas heeft een veel grotere groep Nederlanders hiermee te maken. En we zien slechts het topje van de ijsberg en ik vrees dat het einde nog niet in zicht is. We leven in een scherpe tijd.”
 
Vandaag start de campagne Elke stap een overwinning. Met deze campagne laat Slachtofferhulp Nederland zien welke stappen een slachtoffer kan nemen op weg naar herstel van hetgeen hem/haar is overkomen.
 
De organisatie biedt verschillende soorten hulp aan slachtoffers van online intimidatie: 
  • Advies en hulp bij het doen van aangifte
  • Ondersteuning gedurende het strafrechtelijke proces
  • Emotionele ondersteuning
  • Voorlichting over stressreacties en hoe ermee om te gaan
  • Beschermingsmaatregelen tegen stalking en bedreiging
  • Contact met lotgenoten
  • Handleiding voor professionals die bedreigd worden of cliënten helpen die bedreigd zijn
 
Voor meer informatie klik hier.
 
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Slachtofferhulp Nederland