Donoren

(Novum) - Van de jongeren die vorig jaar 18 zijn geworden, hebben zich tot dusverre meer vrouwen dan mannen als orgaandonor laten registeren. Van de jongeren die in 1994 geboren werden heeft 82 procent van de vrouwen aangegeven na hun overlijden organen of weefsels te willen afstaan, meldt het ministerie van Volksgezondheid dinsdag.

Zo'n tweehonderdduizend jongeren met 1994 als geboortejaar kregen precies een maand geleden een officieel verzoek van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om hun keuze aan te geven in het Donorregister. Van de mannen gaf tot dusver 72 procent aan orgaandonor te willen worden.

Uit de eerste cijfers blijkt ook dat de vrouwen hun keuze sneller doorgeven. Van alle aanmeldingen die half mei bij het Donorregister binnen waren, komt drie op de vijf van een vrouw.

De jongeren uit 1994 die hun keuze nog niet hebben doorgegeven, krijgen deze week opnieuw een verzoek in de bus. De campagne om 18-jarigen aan te schrijven hun keuze door te geven is een initiatief van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Ieder voorjaar ontvangen alle jongeren die het jaar ervoor 18 werden een brief van de overheid.