Normal_operatie

Ziekenhuizen en beroepsverenigingen hebben het operatief proces beter en veiliger gestructureerd. Dat is mede te danken aan de richtlijnen die de veldpartijen onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben ontwikkeld, De inspectie is van oordeel dat dit – ook in internationaal perspectief – een grote prestatie is. Tegelijkertijd stelt de inspectie vast dat er, ondanks de heldere richtlijnen, nog steeds professionals zijn die de richtlijnen minder serieus nemen. Dit meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

Dat blijkt uit het rapport "Operatief proces beter gestructureerd, scherpere handhaving op achterblijvende uitvoering blijft noodzakelijk" dat minister Schippers van VWS naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport bevat de bevindingen van onderzoek door de inspectie in 21 ziekenhuizen. 

In vier ziekenhuizen was de inspectie direct tevreden over de operatieve zorg. Bij 11 ziekenhuizen vond de inspectie tekortkomingen die binnen twee maanden opgelost moesten worden. Bij de resterende 6 ziekenhuizen stelde de inspectie meerdere tekortkomingen vast. Alle tekortkomingen zijn binnen de gestelde termijn verholpen. De inspectie is van oordeel dat de operatieve zorg nu in alle 21 onderzochte ziekenhuizen voldoet aan de voorwaarden voor verantwoorde operatieve zorg. 

Lees hier het rapport van de Inspectie. 

© Nationale Zorggids