Normal_800px-hoofdingang_westfries_gasthuis

(Novum) - De intensive care van het Westfriesgasthuis in Hoorn is sinds zaterdag weer volledig open, zowel voor geplande als spoedopnames. De ic-afdeling van het ziekenhuis kondigde vorige week een opnamestop af omdat vier patiënten de VRE-bacterie onder de leden bleken te hebben.

De afdeling is intensief gereinigd en kon daarna weer open, meldt het ziekenhuis maandag. Verder worden driehonderd patiënten en oud-patiënten onderzocht op de bacterie. Zij hebben op dezelfde afdeling gelegen als de vier patiënten bij wie de besmetting werd geconstateerd.

"We vinden het vervelend om patiënten hiermee te belasten. Maar de VRE is ongevoelig voor vele soorten antibiotica. Het is daarom belangrijk om verspreiding te voorkomen", laat het ziekenhuis weten in een verklaring. Het Westfriesgasthuis heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen die vragen hebben over de bacterie.

Ervaringen van andere ziekenhuizen met de bacterie hebben uitgewezen dat de VRE niet zomaar uit een ziekenhuis verdwijnt. Dat heeft te maken met de aard van de bacterie en met het feit dat het lang duurt voor duidelijk is welke patiënten zijn besmet. Het ziekenhuis in Hoorn laat daarom de mensen die al op de afdeling lagen toen de bacterie werd ontdekt gëisoleerd verplegen.

Verder worden geen maatregelen genomen. Mensen kunnen gewoon naar huis als ze zijn uitbehandeld en ook mogen patiënten bezoek ontvangen.

"Het probleem van de VRE-bacterie is dat vijf keer een test moet worden gedaan voordat vaststaat dat het ook echt om die bacterie gaat. De uitslag van een test laat ook nog eens tien dagen op zich wachten en daardoor loop je eigenlijk constant achter de feiten aan. Een patiënt die besmet is, kan in die tijd alweer anderen hebben besmet", legt een woordvoerder uit.

Daarom neemt het ziekenhuis het zekere voor het onzekere en wordt iedereen die mogelijk in aanraking is geweest met de bacterie onderzocht. "Als mensen drager blijken te zijn, willen we dat graag weten omdat het gevolgen heeft bij de opname in een ziekenhuis of verpleeghuis of bij intensief contact met ernstig zieke mensen."

VRE staat voor vancomycine resistente enterokok. Een enterokok is een bacterie die van nature in het darmstelsel voorkomt. Voor gezonde mensen is de bacterie niet gevaarlijk of ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er wel ziek van worden