Logo_adrz_admiraal_deruyter_logo

Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) wil af van de verplichting om faciliteiten ter beschikking te stellen aan andere partijen die medisch-specialistische zorg willen aanbieden in het ziekenhuis. Dat staat in een verzoek tot wijziging van de vergunning die het ziekenhuis op 17 juli bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gedaan. Dit meldt Omroep Zeeland.

Directe aanleiding voor het ADRZ om het verzoek in te dienen is een vraag van een zelfstandige oogkliniek om de operatiekamers van het ziekenhuis te huren. Volgens Dick Bosscher, hoofd communicatie van het ziekenhuis, is de voorwaarde te veelomvattend. 'Het ADRZ is van mening dat je daarmee een directe concurrent faciliteert en daar kan de remedie niet voor bedoeld zijn.' Het is nog niet bekend wanneer de ACM uitspraak doet over het verzoek.

De verplichting om eventuele concurrenten te faciliteren is een gevolg van de fusie in 2009 van Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen. Deze fusie was destijds door de voorganger van de ACM, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), alleen toegestaan als aan een aantal voorwaarden werd voldaan. De facilitaire voorwaarde was daar een van.

© Nationale Zorggids