Normal_transparantie

Artsen en ziekenhuizen moeten vanaf 2016 openheid van zaken geven over hun financiële banden met leveranciers van medische hulpmiddelen. Dat laat minister Schippers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer weten, zo meldt Skipr.

Vanwege de enorme omvang van de medische hulpmiddelensector gaan de betrokken partijen dit jaar eerst proefdraaien met implantaten die worden gebruikt bij cardiologie en orthopedie. Voorbeelden hiervan zijn heup- en knieprothesen, pacemakers en defibrillatoren. Artsen en bedrijven kunnen in 2015 op vrijwillige basis de financiële relaties rond implantaten transparant maken.

Vanaf begin 2016 zullen alle financiële relaties van ziekenhuizen en artsen met leveranciers van medische hulpmiddelen worden gepubliceerd in het Transparantieregister Zorg. Voor de farmaceutische hulpmiddelen is al langer een meldingsplicht van kracht. Dienstverlenings- en sponsorrelaties tussen zorgaanbieders, medische professionals en farmaceuten worden al sinds 2012 gemeld bij het Transparantieregister Zorg.

© Nationale Zorggids