Logo_logo_ijssel_land_ziekenhuis__stagaire-pc_s_conflicted_copy_2014-02-17_

Het IJsseland Ziekenhuis presenteert een boek over ervaringen van patiënten met palliatieve zorg. In het net verschenen verhalenboek ‘Gewonnen tijd’ wordt onder andere besproken met welke zorg je de patiënt in het laatste levensjaar het beste ondersteunt. Aan het woord komen patiënten, nabestaanden en zorgverleners uit het ziekenhuis, de thuiszorg en huisartsen. Het eerste exemplaar is op 15 oktober officieel uitgereikt, meldt het ziekenhuis. 

Met het boek wil het IJsselland Ziekenhuis haar ervaringen met palliatieve zorg landelijk delen. Als eerste in Nederland bracht het ziekenhuis samen met huisartsen en thuiszorg alle afspraken over de palliatieve zorg aan kankerpatiënten bij elkaar. Hieruit ontstond het ‘Transmurale Zorgpad Palliatieve zorg’, met veel aandacht voor het tijdig starten van het gesprek met de patiënt over het levenseinde.

Deze aanpak won in 2014 de Guus Schrijversprijs voor het beste zorgpad van het jaar. Sindsdien krijgt de werkwijze veel belangstelling van andere zorgverleners uit het land. Dat was de aanleiding voor het verhalenboek. Schrijfster Lausanne Mies heeft met behulp van ‘storytelling’ de verhalen verzameld. Die gaan niet alleen in op werkwijzen en protocollen, maar juist ook op ieders ervaringen en de afwegingen van zorgverleners. Daarmee wil het IJsselland Ziekenhuis bijdragen aan de actuele landelijke dialoog over wat goede zorg is in de laatste levensfase. ‘Gewonnen tijd’ is verkrijgbaar via digitale boekhandels.

Guus Schrijvers, onderzoeker van zorgpaden, oud-hoogleraar Public Health bij het UMC Utrecht en gezondheidseconoom, zegt over het boek: “Een aangrijpend boek. Ik las het af en toe met tranen in de ogen. Iedereen die met een naderend levenseinde te maken heeft, kan zijn eigen lessen trekken uit het boek. Gewonnen tijd leest als een pageturner.” 

© Nationale Zorggids