Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

De transparantie rondom informatievoorziening in de zorg is nauwelijks verbeterd, concludeert het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Dat terwijl minister Schippers vorig jaar uitriep tot het Jaar van de Transparantie. Alle beschikbare informatie over de gezondheidszorg zou beter toegankelijk gemaakt moeten worden voor patiënten. Hierin speelt de website van KiesBeter een belangrijke rol. Dat meldt NOS. 

Minister Schippers daarentegen uitte zich in april positief over de behaalde resultaten. Van de 53 toegezegde acties waren er in april 35 afgerond. De overige acties lopen op schema en enkele hebben vertraging opgelopen.

De graadmeter KiesBeter, waarop mensen betrouwbare informatie kunnen vinden over de zorg, wordt nauwelijks bezocht. Vorig jaar bezochten slechts 160.000 mensen de website. De informatie staat bovendien in medisch jargon, volgens het NTvG niet nuttig voor de patiënt. Voor patiënt is het lastig zoeken op de website omdat veelgebruikte termen als moedervlek of knobbel in de borst niet vindbaar zijn. KiesBeter laat weten dat de website niet is bedoeld voor mensen die vermoedens van een ziekte hebben, maar voor mensen die al gediagnosticeerd zijn. De website toont alleen informatie aangeleverd door zorgaanbieders, maar niet alle zorgaanbieders verstrekken dergelijke medische informatie.

De website Zorgkaart Nederland, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, wordt een stuk beter bezocht met 12 miljoen bezoekers in 2015. Maar uit eerder onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bleek al dat deze weinig bijdraagt in de informatievoorziening. De voornaamste reden hiervoor is het aantal beoordelingen per zorgaanbieder: dat zijn er onvoldoende.

Veel huisartsen verwijzen hun patiënten door naar de website thuisarts.nl. Volgens het NtvG niet onterecht. Want de website van het Nederlandse Huisartsengenootschap bevat veel en begrijpelijke informatie. Thuisarts.nl werd vorig jaar door 15 miljoen mensen bezocht. Op dit moment is de website bezig met het toevoegen van informatie over dertig medisch-specialistische aandoeningen, waarvan de eerste vijf er al op staan.

Door: Redactie Nationale Zorggids