Normal_vuurwerk__sterretjes__jaarwisseling

Op de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen in Nederland hebben zich op 31 december 2016 en 1 januari 2017 473 slachtoffers van vuurwerkongevallen gemeld. Dit zijn er 9 minder dan vorig jaar.  Dit jaar is er voor het eerst fors meer vuurwerkletsel bij omstanders dan bij mensen die zelf vuurwerk afstaken. Dit meldt Veiligheid NL.

Ook dit jaar waren het niet alleen de mensen die zelf vuurwerk afstaken die gewond raakten. Het aantal gewonde omstanders schoot dit jaar omhoog naar 61 procent van de gewonden. Iets minder dan 40 procent van de slachtoffers stak zelf vuurwerk af rond de jaarwisseling. Vorig jaar waren er evenveel gewonde omstanders als slachtoffers die zelf vuurwerk afstaken.

Slachtoffers van (illegaal en legaal) vuurwerk liepen vooral oogletsel op en letsel aan hand en/of vingers. Dit jaar zijn geen slachtoffers van gevonden vuurwerk op 1 januari waargenomen, terwijl vorig jaar zo’n vier procent van de letsels hierdoor werd veroorzaakt en het jaar ervoor zelfs 10 procent. Mogelijk hebben veegacties en het slechte weer hier mee te maken.

Het aandeel jeugdige slachtoffers op het totaal is dit jaar lager dan vorig jaar: ruim eenderde van de slachtoffers is jonger dan 20 jaar (36 procent). Tijdens de vorige jaarwisseling was dit nog 54 procent. Goede voorlichting en de campagne 4VuurwerkVeilig.nl lijken vruchten afgeworpen te hebben.

Voor het eerst zijn vuurwerkslachtoffers tijdens de afgelopen jaarwisseling door huisartsenposten (HAPs) geregistreerd. In totaal werden door 22 HAPs 263 behandelingen geregistreerd. Deze 22 posten zijn echter niet representatief voor Nederland. Veiligheid NL streeft volgend jaar naar deelname van een groter aantal HAPs om hiermee een landelijk beeld te kunnen schetsen.

Door: Redactie Nationale Zorggids