Normal_q-koorts_800px-coxiella_burnetii_01_wiki_-c_

Stichting Q-support wil dat de overheid de burger voorziet van een adviespunt zoönosen (voor de mens gevaarlijke dierziekten). Mensen die ernstig ziek worden door dierziekten, moeten daar terechtkunnen. Dit staat in een brief van Q-support aan minister Schippers van Volksgezondheid. Q-koortspatiënten werden nadat zij ziek werden in 2007 (of later) aan hun lot overgelaten. Dat mag nooit meer voorkomen, zo meldt het Brabants Dagblad.

“Voor wij in 2013 werden opgericht is er zoveel onomkeerbaar leed aangericht, echt een ramp. Dat hebben we kunnen verzachten, maar niet meer kunnen goedmaken”, zegt Q-support-directeur Annemieke de Groot.

Niet alleen moet er een adviespunt komen, ook wil de stichting dat de overheid Q-koorts plaatst in het basispakket fysiotherapie. Patiënten die nu beweegtrainingen nodig hebben omdat ze kampen met gewrichtsproblemen, krijgen de therapie nu betaald van Q-support. Tevens staat bij een uitbraak van Q-koorts geen bloedprikken op de lijst, ook dat ziet De Groot graag anders. Ook pleit ze voor een netwerk waarin therapeuten zich verenigingen om Q-koortspatiënten te helpen met cognitieve gedragsproblemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids