Normal_slaap_slapen_bed_voeten

Ochtend- en avondmensen hebben ieder hun eigen natuurlijk ritme, hun gewenste dagritme is namelijk genetisch bepaald. De maatschappij is echter ingericht op ochtendmensen, waardoor avondmensen last kunnen krijgen van hun gezondheid. Dat meldt RTL Nieuws.

De samenleving moet meer begrip tonen voor avondmensen, vindt Ticia Luengo Hendriks, verbonden aan het Platform Betere Tijden. Zo zouden zij bijvoorbeeld flexibelere werktijden moeten krijgen, om ervoor te zorgen dat zij hun eigen ritme kunnen volgen.

“Of je een avondmens of een ochtendmens bent, wordt onder andere bepaald door de snelheid waarmee je biologische klok tikt, en dat is genetisch bepaald. Het kan voor avondmensen erg moeilijk zijn om zich aan het ritme van een ochtendmens te houden”, zegt hoogleraar Bert van der Horst. Sommige van hen hebben last van een zogenoemde sociale jetlag als zij voor negen uur ergens moeten opdagen.

Dit heeft er onder andere mee te maken dat avondmensen ondanks hun vroege wekker laat gaan slapen. Hierdoor ontstaat een slaaptekort dat in het weekend moet worden ingehaald. In de basis komt het erop neer dat hun ritme niet gelijk loopt met hun interne klok. Niet alleen slaaptekort is een probleem voor avondmensen, ook roken en drinken ze vaker en eten ze ongezonder. Bovendien is de kans op diabetes type 2 bij hen groter.

Avondmensen kunnen geen ochtendmensen worden, vertelt Van der Horst. Maar door bijvoorbeeld met licht te spelen, raakt de biologisch klok in de war. ‘S avonds wegblijven van blauw licht en  ‘s ochtends veel licht opzoeken zorgt ervoor dat de interne klok wordt misleid. Maar de beste oplossing zou zijn om een beroep te vinden die bij je eigen klok past. 

Door: Redactie Nationale Zorggids