Normal_rolstoel__wandelstok__beperking

Dit jaar is het exact 200 jaar geleden dat de ziekte van Parkinson voor het eerst werd beschreven. Op 11 april, tijdens Wereld Parkinson Dag, wordt hier wereldwijd extra aandacht voor gevraagd. Helaas is er nog steeds geen genezing voor de ziekte, wel neemt onze kennis over parkinson steeds meer toe. Zo is inmiddels bekend dat één op de tien parkinsonpatiënten op het moment van diagnose jonger is dan 50 jaar. Dat meldt de Parkinson Vereniging.

Op dit moment telt Nederland ongeveer 50.000 parkinsonpatiënten. Van deze groep is 10 procent jonger dan 50 jaar op het moment van diagnose. Zij worden daarom Yoppers genoemd: Young Onset Parkinson’s, oftewel ‘Jong begin van Parkinson’. Waarom zij zo jong de ziekte krijgen, is onbekend. Ook is niet bekend waardoor Parkinson precies wordt veroorzaakt. Wel is inmiddels duidelijk dat Yoppers over het algemeen iets minder snel achteruitgaan dan oudere mensen met de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson veel impact op het werk en op het gezinsleven van Yoppers. De meeste Yoppers hebben op het moment van diagnose vaak nog jonge kinderen. Dit gold ook voor Danny Geldtmeijer die pas 30 was toen hij parkinson kreeg. “Ook al weten mijn kinderen niet beter dan dat papa moeilijk loopt en een ‘karretje’ heeft, het valt ze wel op dat ik hierin de enige ben op het schoolplein. Daarnaast is het voor mijn vrouw ook zwaar. Zij moet praktisch in haar eentje het hele huishouden draaiend houden en regelmatig voor mij zorgen.”

Juist omdat veel Yoppers tegen andere problemen aanlopen dan de meeste oudere parkinsonpatiënten, organiseert de Parkinson Vereniging jaarlijks een aantal trainingen en bijeenkomsten die zijn afgestemd op thema’s die interessant zijn voor hen. De cursus ‘Parkinson en Werk’ is hier een voorbeeld van. Ook kunnen Yoppers elkaar ontmoeten tijdens bijeenkomsten die in één van de ruim 65 Parkinson Cafés van de vereniging worden gehouden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids