Normal_bevalling

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Bruno Bruins van Medische Zorg weten officieel geen bezwaar te hebben tegen het besluit van Treant Zorggroep om de verloskundige en kindergeneeskundige zorg te concentreren in Emmen. Sinds medio september zijn daarom de afdelingen in  het Refaja in Stadskanaal gesloten. Op 15 oktober zullen ook in het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeven de twee afdelingen sluiten. Dit melden RTV Drenthe en het ministerie van Volksgezondheid. 

Zorgverzekeraars in de regio bieden de mogelijkheid om extra capaciteit in de verloskundigenpraktijk in te zetten. Ook zijn er handreikingen gedaan op het gebied van eigen bijdrage en vervoer, schrijft Bruins. Daarnaast wordt er gekeken naar de werkbelasting van eerstelijns verloskundigen en hebben ziekenhuizen in de omgeving aangegeven dat ze, in samenwerking met Treant, voldoende capaciteit hebben om extra bevallingen op te vangen.

De minister zegt begrip te hebben voor de zorgen die aanstaande vaders en moeders hebben, en andere omwonenden. Goede geboortezorg dicht bij huis is voor iedereen belangrijk, maar in het geval van Treant bleek dit niet haalbaar. “Belangrijker dan zorg dicht bij vind ik dat patiënten erop kunnen rekenen dat zij kwalitatief goede en veilige zorg krijgen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids