Normal_telefoon__app__digitaal__mobiel

92 procent van de Nederlanders vindt ontspanning belangrijk voor een gezond leven, maar bijna de helft doet geen poging om vaker die ontspanning op te zoeken. Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn de voornaamste redenen om gezonde doelen op gebied van ontspanning én beweging niet te halen. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar, in opdracht van Zilveren Kruis. Daarom heeft de zorgverzekeraar een app ontwikkeld die gebruikers helpt om met kleine stapjes hun gezondheidsdoelen te behalen. Dit meldt Zilveren Kruis. 

App-gebruikers hoeven niet op dieet of naar de sportschool, maar kunnen mini-cursussen doen zodat gezond leven, zoals meer water drinken, meer bewegen, ontspannen en goed slapen, een juiste gewoonte wordt. Actify heeft met de mini-cursussen de afgelopen maanden al duizenden klanten geholpen, laat commercieel directeur Jan-Willem Evers van Zilveren Kruis weten. “Bij 81 procent van de bestaande gebruikers van de app weten we dat de focus op kleine stapjes een positieve bijdrage levert aan hun algemene gezondheidsgevoel.”

Tegenstrijdigheden 

Opvallend zijn de tegenstrijdigheden die Nederlanders als barrières ervaren. Zo voelt één op de vijf zich niet fit genoeg om te sporten en dertig procent voelt zich te moe om te ontspannen. Een gezond leven geeft energie, maar vergt ook inspanning. Drie op de tien Nederlanders geven aan niet toe te komen aan genoeg ontspanning, slaap of gezonde voeding.

Opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen

Nederlanders geven zichzelf met een 7,2 een ruime voldoende als het gaat om hun eigen gezondheid. Maar waar het een gezonde levensstijl betreft, zijn ze kritischer op zichzelf. Zo geeft bijna één op de vier zichzelf een onvoldoende voor voldoende beweging en ook het volhouden van gezonde leefgewoonten wordt als heel moeilijk ervaren. Uit de cijfers blijkt vooral dat vrouwen dit laatste lastig vinden,bijna de helft van de vrouwen heeft moeite om voldoende beweging vol te houden ten opzichte van bijna een derde van de mannen.

Door: Nationale Zorggids