Normal_doctor-548133_1920

Door het huisartsentekort zijn er in Friesland honderdtien personen die huisartsen in geval van nood niet goed kunnen bereiken. Dit blijkt uit onderzoek van journalisten van KRO-NCRV. Dit meldt de Leeuwarder Courant. 

In de plaatsjes Terherne, Oudega (De Fryske Marren) en Oudega (Súdwest-Fryslân) kunnen huisartsen in enkele gevallen niet binnen vijftien minuten bij hun patiënten zijn. Voor de plaatsen Akkrum en Opeinde gaat het om 25 patiënten. In die plaatsen is volgens de onderzoekers slechts één huisarts, maar dit spreekt de Akkrumer huisarts Brent Bearda Bakker tegen. Volgens hem zijn er drie huisartsen en een waarnemer voor 7.000 patiënten. Volgens hem is ook Terherne goed bereikbaar vanuit de praktijken in Akkrum of Joure.

Voor veel patiënten moeten huisartsen langer dan kwartier rijden

Uit de cijfers blijkt dat veel mensen die verhuisd zijn, nog altijd staan ingeschreven bij hun 'oude' huisarts. Mensen die bijvoorbeeld naar Leeuwarden zijn verhuisd, lopen daar tegen langdurige patiëntenstops aan en blijven ingeschreven bij de huisarts in de plaats van herkomst. Die mensen kan de huisarts dan niet binnen een kwartier bereiken. De gevolgen van het dreigende huisartsentekort in Friesland is met name merkbaar in het noordoosten van de provincie. Daar vinden huisartsen weinig opvolgers voor hun praktijk. 

Het onderzoek van KRO-NCRV richtte zich op aanrijdtijden tussen geregistreerde huisartsen en fysieke woningen. De onderzoekers hadden geen zicht op wie bij welke huisarts staat ingeschreven.

Door: Nationale Zorggids