Normal_rss_entry-254526

Van de mensen die wegens de coronacrisis thuis zijn gaan werken, heeft 41 procent vaker last van fysieke klachten (last van schouders, nek, rug, arm) dan voorheen. Dat stelt de vakbond CNV die onderzoek heeft laten doen onder ruim 2600 thuiswerkende leden.

44 procent van de thuiswerkers beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek. 35 procent weet niet of ze een goede houding aannemen tijdens het werk. Bijna één op de tien gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken.

"We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek. Het betekent dat honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten. Onacceptabel," stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. De bond pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een fitpakket aanbieden. Met daarbij een online coach die hen fysiek en mentaal door de thuiswerkperiode heen loodst.

Mentale belasting

Daarnaast is er ook een hogere mentale belasting: 36 procent van de thuiswerkers voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast. 1 op de 3 ervaart meer concentratieproblemen. 28 procent is vaker uitgeput. 8 procent zit tegen een burn-out aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatieproblemen met de partner, aldus CNV.

60 procent maakt door het thuiswerken kosten die ze niet vergoed krijgen. 29 procent stelt dat de werkgever de reiskostenvergoeding stop heeft gezet tijdens de crisis. "We zetten in op een kostendekkende vergoeding. Dit moeten we uiteraard afstrepen tegen de reiskostenvergoeding. Werknemers moeten hoe dan ook gecompenseerd worden voor de kosten die ze maken", aldus Fortuin.

Door: ANP