Normal_coronavaccin__vaccin__coronavirus__inenten

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: besmetting met coronavariant Zuid-Afrika vastgesteld in Nederland

In Nederland is voor het eerst de coronavariant uit Zuid-Afrika (501Y.V2) vastgesteld. Het gaat om iemand in de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over de Zuid-Afrikaanse coronavariant is nog veel onduidelijk. Hij lijkt, net als de Britse variant, besmettelijker te zijn. 

Dinsdag: Gezondheidsraad adviseert vaccin van Moderna vooral in te zetten bij ouderen

De Gezondheidsraad adviseert het coronavaccin van Moderna vooral in te zetten bij ouderen, te beginnen bij de oudste leeftijdsgroepen. Zowel van dit vaccin als van het vaccin van Pfizer zou minimaal 90 procent moeten worden ingezet voor ouderen. Dat vermindert de ziektelast en de druk op de zorg

Woensdag: Nederland blijft tot zeker 9 februari in harde lockdown

Nederland blijft tot 9 februari in de harde lockdown, drie weken langer dan eerder was gepland. Het kabinet ziet zich genoodzaakt tot de verlenging vanwege de ernstige zorgen over de nieuwe, Britse coronavariant. Deze mutatie is besmettelijker dan het huidige coronavirus, maar voor zover bekend niet schadelijker. Het kabinet wil alles op alles zetten om te voorkomen dat deze variant net zo om zich heen gaat grijpen als in Engeland.

Donderdag: zorginstellingen met ‘onbeheersbare’ uitbraak uitsluiten van vaccinatie

Zorginstellingen die te maken hebben met een ‘onbeheersbare’ corona-uitbraak, mogen niet deelnemen aan de vaccinatierondes op 18 en 25 januari. Wie in de vier weken voorafgaand aan de vaccinatie positief getest is op het coronavirus, zal waarschijnlijk een maand langer moeten wachten op het vaccin, schrijft de verenigingvan specialisten ouderengeneeskunde Verenso.

Vrijdag: geen verrassende bijwerkingen gemeld na vaccinatie met Pfizer

In de eerste week waarin Nederlandse zorgmedewerkers zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, zijn in totaal zo'n honderd meldingen gedaan van bijwerkingen van het vaccin van BioNTech/Pfizer. In twee gevallen kregen mensen na toediening van het vaccin een ernstige allergische reactie. De overige meldingen gingen over mildere bijwerkingen, zoals een reactie op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Die mogelijke bijwerkingen waren ook niet verrassend.

Door: Nationale Zorggids