Unilever gaat gehalte vet, zout en suiker in producten inzichtelijker maken

Unilever, maker van onder andere suikerrijke producten zoals ijsjes van Ben & Jerry's en Magnum, gaat het suiker- vet- en zoutgehalte van zijn producten beter inzichtelijk maken. Het levensmiddelenconcern belooft om publiekelijk verslag te zullen doen van de prestaties van de eigen producten, afgezet tegen een zestal door overheden goedgekeurde maatstaven zoals de Europese Nutri-Score.

Unilever, dat onder druk staat van investeerders om meer verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren van de gezondheid van consumenten, zal de scores jaarlijks publiceren. Daarmee wordt in oktober begonnen. De stap door het bedrijf volgt op het initiatief van een grote groep beleggers die een resolutie indienden waarbij Unilever opgeroepen werd doelen te stellen om het aandeel gezonde producten dat het verkoopt te vergroten. Volgens Unilever is die resolutie nu ingetrokken.

"Een voedingsmiddelenfabrikant zo groot als Unilever heeft de macht om de gezondheid van miljoenen mensen over de hele wereld te verbeteren," zei ShareAction, de aandeelhoudersgroep die Unilever onder druk zette over de veranderingen. "De beloofde transparantie stelt een nieuwe norm voor de sector. We hopen en verwachten dat anderen zullen volgen."

Doelstellingen

Unilever publiceerde eind 2020 voedingsdoelstellingen, waaronder doelstellingen voor de verkoop van plantaardige voedingsmiddelen, de vermindering van zout, suiker en calorieën, en een grotere verkoop van gezondere voedingsmiddelen. Het bedrijf is van plan om zijn specifieke doelstellingen die eind 2022 aflopen, bij te werken en te versterken, aldus een verklaring van Unilever.

Door: ANP