WKOF: ‘Minder (ultra)bewerkte voeding, minder kans op kanker’

Wie (ultra)bewerkte voeding, zoals chips en ijs, vervangt door minder bewerkte voeding, zoals groente en fruit, heeft minder kans op kanker. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie vandaag bekend op basis van onderzoek gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) uit Amsterdam. Dit meldt WKOF.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de kans op kanker kleiner wordt wanneer we voeding die sterk bewerkt is vervangen met voeding die minimaal bewerkt is. Het gaat niet om minder eten, maar om het vervangen van ongezonde voeding door dezelfde hoeveelheid goede voeding.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De bevindingen van dit onderzoek versterken het bewijs dat gezonde voeding broodnodig is voor het terugdringen van het aantal gevallen van kanker. Het is zorgwekkend dat door de hoge inflatie het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om goed te eten. Het is te gek voor woorden dat een zak chips met paprikasmaak goedkoper is dan verse paprika’s. Wij roepen de overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen en gezonde voeding voor iedereen betaalbaar te maken.”

Bevindingen

Het vervangen van 10 procent van (ultra)bewerkte voedingsmiddelen met evenveel voedingsmiddelen die minimaal bewerkt zijn, verkleint de kans op kanker in het algemeen, hoofd-halskanker, slokdarmkanker, darmkanker, leverkanker, en borstkanker (na de menopauze).

Bewerkte en ultrabewerkte voeding

Ultrabewerkte voeding (ook wel ultra processed foods) is sterk bewerkt. Per portie bevat dit soort voeding meer calorieën, suiker, verzadigd vet en zout en minder vitamines, mineralen en vezels dan minder bewerkt eten. Voorbeelden zijn ijs, koekjes, snoep, pizza of gezoete ontbijtgranen.

Bewerkte voeding betreft producten waar olie, zout of suiker aan is toegevoegd. Voorbeelden zijn vlees en vis uit blik, kaas, gezouten vlees, bier of wijn.

Voeding die niet of nauwelijks bewerkt is, betreft producten waar niets aan is toegevoegd. Het gaat dan om voedingsmiddelen zoals verse, bevroren of gedroogde vruchten of groenten, vlees, vis, eieren of noten en zaden.

Gezonde keuzes

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat de mate van bewerking van voeding zich niet helemaal 1 op 1 laat vertalen naar gezond of ongezond. Volkorenbrood is bijvoorbeeld sterk bewerkt, maar is gezond. De beste manier om gezond te eten, is volgens het kankerfonds om te eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op het European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). In totaal werden 450.111 personen uit 23 onderzoekscentra in tien Europese landen gevolgd.

Door: Nationale Zorggids