Farmaceut Bayer in augustus voor de rechter voor schade door Essure

1.700 Nederlandse vrouwen slepen via Stichting Essure Claims de Duitse fabrikant Bayer voor de rechter vanwege ernstige lichamelijke schade, veroorzaakt door het sterilisatie-implantaat Essure. De vrouwen eisen ieder tussen de 10.000 en 40.000 euro. Zestien zorgverzekeraars hebben zich bij de claim aangesloten. De dagvaarding hiervoor is gestuurd. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Het had een laagdrempelige manier van steriliseren moeten zijn, maar uiteindelijk blijkt het middel vooral te zorgen voor chronische vermoeidheid, concentratieverlies en doorboring van onder meer de baarmoeder, eileiders en andere organen.

De metalen veertjes die geplaatst worden, vergroeien als het ware met de eileiders, zodat die compleet worden afgesloten. Zaadcellen hebben zo geen toegang meer tot de eicellen. Wat een laagdrempelige behandeling van 10 minuten had kunnen zijn, blijkt een methode die voor levenslange lichamelijke schade kan zorgen.

Van de markt gehaald

Essure is sinds 2017 van de markt, maar niet vanwege de gezondheidsschade bij de vrouwen. Bayer stelt dat het geen commercieel succes was. Voordat de fabrikant het product van de markt haalde, gingen zeker 30.000 Nederlandse vrouwen ‘onder het mes’ om een veertje in iedere eileider te laten aanbrengen.

Spijkers

Op woensdag 2 augustus wordt Bayer verwacht bij rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. Het bedrijf zegt nog altijd te geloven in Essure en het product te zullen verdedigen. Advocaat Van Dam verwacht een langdurige juridisch zaak. Hoogleraar Bas Veersma van UMC Utrecht zal waarschijnlijk aan het woord komen, gezien zijn betrokkenheid bij de marktintroductie van Essure. Uiteindelijk verwijderde hij veertjes bij minstens zevenhonderd vrouwen. Veel veertjes bleken te zijn verkalkt, waardoor het een soort spijkers waren geworden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky