De mensenrechtentulp

Mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld kunnen vanaf vandaag worden voorgedragen voor de Mensenrechtentulp 2014. Op 9 december reikt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de prijs en het bijbehorende bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp uit aan de winnaar.

De  Mensenrechtentulp wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen. Het idee hierachter is dat mensenrechtenverdedigers van elkaar kunnen leren. Iedereen kan een kandidaat voordragen via www.mensenrechtentulp.nl. De nominatie sluit op 7 september. Eind september wordt bekendgemaakt welke nominaties meedingen naar de Mensenrechtentulp. Daarna kan het publiek online stemmen op de kandidaat die hen het meest aanspreekt. Een onafhankelijke jury buigt zich over de top 3 uit de publieksronde en 3 ‘wild cards’ voor organisaties met een kleiner netwerk. De jury adviseert de minister van Buitenlandse Zaken, die uiteindelijk de winnaar kiest.
 
De prijs heeft een waarde van 100.000 euro. Hiermee kan de winnaar zijn innovatieve idee verder ontwikkelen en op een grotere schaal toepasbaar maken. Op die manier komt de prijs ten goede aan meer mensen, op zoveel mogelijk plaatsen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de organisatie Hivos aangewezen om de winnaar hierbij te ondersteunen.
 
In 2013 ging de Mensenrechtentulp naar Aahung. Deze Pakistaanse organisatie zet zich op een bijzondere manier in voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Zij richten zich op Pakistaanse jongeren en volwassenen. Aahung gebruikt het prijzengeld voor de productie van een tv-dramaserie van drie afleveringen, radioshows en een sms-campagne over de rechten van vrouwen en meisjes.
 
© Nationale Zorggids