Normal_9848

HOOGEVEEN - Onderlinge afspraken tussen huisartsen zijn belangrijk als het om euthanasieverzoeken gaat. Niet iedere arts is namelijk in staat om een dergelijk verzoek uit te voeren. Dat vertelt huisarts Ben Luten op Zorgvisie.nl.

Veel huisartsen weigeren euthanasie uit te voeren omdat dat in strijd is met hun geloofsovertuiging. Daarnaast wil een aantal huisartsen geen euthanasie verlenen om ethische redenen.

Dat heeft tot gevolg dat patiënten worden doorverwezen naar collega's. Aangezien er weinig huisartsen zijn die euthanasie verlenen kan dit tot overbelasting leiden.

De Huisartsenkring Drenthe is daarom op het idee gekomen om een lijst te hanteren. Op die manier wordt voorkomen dat een arts meerdere keren wordt overbelast. Op de lijst staat welke huisartsen bereid zijn euthanasie te verlenen en onder welke voorwaarden zij dat doen.

"Op een gegeven moment kwam het zo ver dat één arts drie overnames achter elkaar op zich nam. Dat is een te grote belasting. We zijn vervolgens gaan nadenken hoe dat beter kon", legt Luten uit. Luten is naast huisarts ook voorzitter van de Huisartsenkring Drenthe.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema