Normal_10212

UTRECHT - De eerste drie maanden van dit jaar werden de vrijgevestigde diëtisten door 28 procent minder cliënten bezocht, zo meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Dit komt doordat er sinds begin 2012 slechts een beperkte vergoeding voor dieetadvisering vanuit de basisverzekering mogelijk is. Ook de cliënten die de diëtisten wel bezoeken krijgen minder diëtistische zorg.

Voor diëtisten betekent dit dat zij het afgelopen kwartaal gemiddeld 39 procent minder uren zorg konden leveren.

"Het lijkt erop dat de mensen die wegblijven geen aanvullende verzekering hebben waarin dieetadvisering is opgenomen. Of ze zijn niet bereid of in staat voor diëtistische zorg te betalen", zegt NIVEL-programmaleider Cindy Veenhof.

"Hierdoor bestaat de kans dat zij hun voeding en leefstijl niet aanpassen en op den duur complexere gezondheidsproblemen krijgen. Daarom is het belangrijk te kijken of de dalende trend in de zorg zich voortzet."

Het onderzoek werd uitgevoerd door het NIVEL in combinatie met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het softwarebedrijf Ensemble. Het is uitgevoerd op basis van standaardgegevens uit de praktijksoftware van 93 vrijgevestigde diëtistenpraktijken.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz