Normal_12150

LEIDEN - Morgen wordt in Leiden onder de codenaam ‘van Hot naar Her' een grote brandwondenramp geoefend naar aanleiding van de Volendamramp elf jaar geleden.

De oefening start met een grote brand in een studentenhuis. De vele brandwondenslachtoffers worden eerst overgebracht naar de spoedeisende hulp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Vlak na de melding bij de Landelijke Meldkamer, spoedt het Brandwonden Triage Team zich naar Leiden om de organisatie rond de ramp in goede banen te leiden. Dit team bestaat uit gespecialiseerde medici afkomstig van de drie Nederlandse Brandwondencentra. Op het zelfde moment bekijken professionals uit de brandwondencentra de brandwondenslachtoffers via zogeheten ‘Teleburns', een speciaal ontwikkelende app die fungeert als beeldtelefoon.

Er wordt beoordeeld welke slachtoffers de specialistische zorg van de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam nodig hebben en welke in het LUMC kunnen blijven.

Naast de drie brandwondencentra, het LUMC en de Landelijke Meldkamer doen ook het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) en de Nederlandse Brandwonden Stichting mee.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz