Normal_12193

AMSTERDAM - Veel kinderen waarvan één van de ouders aan een chronische somatische ziekte lijdt vervullen een mantelzorgtaak, die bovendien als negatief wordt ervaren, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Dominik Sieh van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Uit de studie blijkt dat deze kinderen meer angstig, teruggetrokken en somber zijn. Bovendien vertonen zij vaker lichamelijke klachten dan andere kinderen. Zij zouden langdurig onderhevig zijn aan stress, waardoor zij ontwikkelingsproblemen ontwikkelen.

Volgens Sieh is het daarom belangrijk dat de kinderen vanuit hun omgeving meer gesteund worden. Die steun zou vooral gericht moeten worden op het vergroten van de weerbaarheid en zelfwaarde van het kind.

Sieh pleit ervoor dat de zorg in het vervolg ook gericht moet zijn op het hele gezin, zodra de diagnose van een chronisch somatische aandoening bij de ouder is gesteld. De resultaten van het onderzoek tonen namelijk aan dat het stimuleren van goede familiebanden belangrijk is bij het verlagen van het stressniveau.

Dominik Sieh promoveert 26 september aan de Universiteit van Amsterdam.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz