Normal_12239

DEN HAAG (Novum) - De 13-jarige Kesz uit de Filipijnen heeft de Internationale Kindervredesprijs 2012 gewonnen. Sinds zijn zevende zet hij zich in voor de rechten van Filipijnse straatkinderen. Nobelprijswinnaar voor de vrede Desmond Tutu overhandigde hem de prijs woensdag in de Ridderzaal in Den Haag.

Op de Filipijnen zijn meer dan 246 duizend straatkinderen slachtoffer van misbruik, geweld en kinderarbeid. Kesz moest als 2-jarige afval doorzoeken op een vuilnisbelt en liep daarbij brandwonden op.

Op zijn zevende verjaardag richtte de jongen een stichting op om straatkinderen een toekomst te bieden. Elke week bezoekt hij nu met vrienden achtergestelde gemeenschappen en leert kinderen daar over hygiëne, voeding en kinderrechten. Ook leidt hij kinderen op om elkaar les te geven. Inmiddels hielp hij zo meer dan tienduizend kinderen in zijn omgeving.

Desmond Tutu noemde Kesz bij de uitreiking een waardig en inspirerend voorbeeld van 'een nieuwe stem voor hen die geen stem hebben'.

Stichting Kidsrights reikt de Kindervredesprijs ieder jaar uit en nomineert daarvoor kinderen uit de hele wereld. De prijs biedt de winnaar een wereldwijd platform om zijn stem te laten horen. De stichting investeert daarnaast honderdduizend euro in een project dat is verbonden aan het onderwerp waar de winnaar voor strijdt.