Thuiszorg

DEN HAAG - Door het nieuwe regeerakkoord moet er voor 2,8 miljard euro worden bezuinigd op de huishoudelijke verzorging. Omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de thuiszorg, krijgen deze een grote rol in het vinden van andere vormen van hulp om toch aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Dit meldt MedicalFacts.nl.

De inzet van vrijwilligers biedt mogelijk een oplossing. In plaats van betaalde professionals in de zorg moeten mensen binnen het sociale netwerk het grootste deel van de mensen met thuishulp gaan opvangen. Mantelzorgers kunnen echter in veel gevallen niet aan de grotere zorgvraag voldoen en dus zullen vrijwilligers komend jaar extra hard nodig zijn.

Uit onderzoek van online marktplaats Zorgvoorelkaar.com, die samen werkt met zorginstellingen en gemeenten, blijkt dat er in 2013 in Nederland ongeveer 220 duizend extra vrijwilligers nodig zal zijn. Dit is een stijging van 90 procent, oftewel bijna een verdubbeling van het aantal vrijwilligers. Op basis van cijfers van Zorgvoorelkaar.com wordt verwacht dat een stijging van 25-40 procent haalbaar is.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten