Edith Schippers

AMSTERDAM - Klanten van een zorgverzekeraar mogen nu een geregistreerde zorgaanbieder zelf uitzoeken, ook als de desbetreffende aanbieder geen contract heeft met de verzekeraar. Als het aan de VVD en PvdA ligt is dat echter binnenkort niet meer mogelijk. Dat meldt NU.nl.

Beide partijen laten weten het plan van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) te steunen, dat een verzekerde geen vergoeding krijgt wanneer hij zelf een zorgverlener uitkiest die geen contract heeft met de verzekeraar.

Volgens VVD-Kamerlid Anne Mulder zorgt de huidige wetgeving ervoor dat mensen te weinig naar het prijskaartje van de zorgaanbieder kijken, omdat de kosten toch worden vergoed. Hierdoor rijzen de prijzen de ‘pan uit’, aldus Mulder.

De voorzitter van de de Nederlandse vereniging van vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten Arnoud van Buuren is juist tegenstander van het plan van de minister. Volgens hem zullen de keuzemogelijkheden voor verzekerden met alleen een basispakket sterk worden verkleind.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz