Ambulance

AMSTERDAM (Novum) - Het aansturen van de hulpverlening na het instorten van een festivaltent in augustus in Steenwijkerland verliep moeizaam. Dat staat in drie evaluatierapporten, die in opdracht van de gemeente zijn opgesteld. Door een windhoos begaf de grootste van drie tenten op het festivalterrein het. Dertien mensen raakten gewond.

Volgens de onderzoekers werkte het regionaal alarmeringssysteem niet door een technisch mankement en verliep het uitwisselen van informatie stroef. Ook had de meldkamer al conclusies moeten trekken toen kort voor het incident meldingen binnenkwamen van omvallende bomen. Dat zou kunnen duiden op extreem weer.

De onderzoekers benadrukken dat de haperingen in de aansturing geen grote gevolgen hebben gehad voor de hulpverlening. Er is snel en adequaat gehandeld, staat in de rapporten. De bezoekers van het Dicky Woodstockfestival hebben daarom vermoedelijk nauwelijks iets gemerkt.

De tent voldeed verder aan alle eisen. Zo waren de vergunningen in orde en de nooduitgangen open. De organisatie had niet kunnen voorzien dat het weer zo heftig zou worden. De gemeente en politie lieten kort na het incident al weten dat niemand wordt vervolgd voor het incident.