Logo_levenseindekliniek

Artsen hebben hun negatieve beeld van de Levenseindekliniek bijgesteld na ervaringen met de kliniek, die in maart 2012 in Den Haag werd geopend. Dat blijkt uit een evaluatie van de artsenorganisatie KNMG die woensdag verscheen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

De artsen waren onder meer huiverig dat de kliniek euthanasieverzoeken zou inwilligen van patiënten met wie zij nauwelijks een vertrouwensrelatie hebben. Deze vrees blijkt te zijn verminderd. Dit komt mede doordat artsen van de kliniek de vaste huisarts, die eerder het euthanasieverzoek van de patiënt afwijst, bij de beoordeling betrekken wanneer deze patiënt aanklopt bij de kliniek.

Uit de evaluatie blijkt wel dat artsen van de kliniek het verplicht inschakelen van een tweede arts-consulent soms niet zo nauw nemen. Als de consulent negatief over het euthanasieverzoek adviseert, wordt er soms een volgende benaderd die wel ruimte ziet voor het uitvoeren daarvan. 'Onwenselijk, en niet in het belang van de patiënt', aldus de KNMG.

© Nationale Zorggids