Normal_jansen_steur

(Novum) - Het bedrag van ruim 88 duizend euro dat de Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen ontvreemdde van een stichting waarvan hij voorzitter was is teruggestort. Dat heeft Jansen maandag gezegd in de rechtbank van Almelo. De Stichting The Human Brainstem Project bevestigt dat.

Jansen gebruikte het geld, dat bedoeld was voor neurologisch onderzoek, voor privédoeleinden. Het ging dan bijvoorbeeld om de huur, boodschappen, benzine en juwelen.

Hoe het zover kwam, kon Jansen niet goed onder woorden brengen. Het was in ieder geval geen vooropgezet plan toen hij in 2000 de stichting oprichtte. Dat hij het geld ontvreemdde en er goed van leefde gaf hij vorige week ook toe in een vraaggesprek in NRC Handelsblad.

Het zou volgens Jansen iedereen kunnen overkomen, zo zei hij in de rechtbank. "Ik heb u gezegd dat ik de weg kwijt was. Je overschrijdt normen en je komt heel snel in het ziekelijke terecht. Ook bij mensen die het goede bedoelen en het hart op de goede plek hebben. Dat is mij dus overkomen."

De rekening waarvan het geld werd gestolen stond op naam van de stichting, maar werd in de praktijk beheerd door Jansen. De rekeningafschriften gingen naar Jansens privéadres.

De fraude is een van de 21 feiten waarvoor Jansen zich in een rechtszaak voor moet verantwoorden. Het OM verdenkt hem verder van het stellen van verkeerde diagnoses en het verkeerd voorschrijven van zware medicijnen, met alle gevolgen voor patiënten van dien. Die beschuldigingen komen tijdens latere zittingsdagen aan de orde.