Fysiotherapeut uit BIG-register geschrapt na misbruik patiënte

Voor het seksueel betasten van een vrouw die op zijn massagetafel lag, is een fysiotherapeut ook in hoger beroep uit het BIG-register geschrapt. Dit is de zwaarste maatregel die medische tuchtcolleges kunnen opleggen. Volgens het tuchtcollege voor de gezondheidszorg was er sprake van vergaand grensoverschrijdend gedrag. Dit meldt Hart van Nederland. 

Het slachtoffer kende haar behandelaar al 30 jaar. Ze bezocht ze de praktijk sinds 2008. Tijdens een behandeling in 2021 verrichte de fysiotherapeut een inwendige vaginale behandeling, zoende hij haar én likte hij de vrouw. De volgende dag diende de vrouw een klacht in bij de eigenares van de praktijk, waarna het drietal met elkaar in gesprek ging. Een verklaring werd door de man ondertekend waarin hij toegaf deze handelingen te hebben verricht zonder toestemming van de vrouw.

BIG-register

Later kwam hij terug op wat hij in de verklaring had erkend en ontkende hij de hele situatie. Hij zou het document niet goed hebben gelezen. Hier gaat het tuchtcollege niet in mee. Het verhaal van de vrouw is volgens de tuchtrechters zeer seksueel van aard en er is sprake van vergaand grensoverschrijdend gedrag door de behandelaar. Hij had de patiënte niet om toestemming gevraagd en het was niet eens nodig om haar aan te raken voor een adequate behandeling. Daarom vond het regionaal tuchtcollege in januari al dat de fysiotherapeut zijn beroep niet meer mag uitoefenen en is het centraal tuchtcollege daar deze week in hoger beroep in mee gegaan. De fysiotherapeut wordt officieel uit het BIG-register geschrapt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky