Normal_coach

Zorgverzekeraar CZ krijgt toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om leefstijlcoaching te vergoeden in een pilot om chronische ziekten te voorkomen of te stabiliseren. De driejarige proef van CZ start dit voorjaar in drie regio’s. Dat meldt Skipr.

Mensen met een chronische aandoening of met een hoog risico hierop hebben recht op een vergoeding van zorg op het gebied van leefstijl. Het aanbod van deze zorg blijkt in de praktijk nogal versnipperd. Er zijn niet altijd voldoende gekwalificeerde zorgaanbieders en daarnaast is deze zorg niet voor iedereen beschikbaar omdat het vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed.

Om leefstijlcoaching voor meer verzekerden beschikbaar te maken heeft de CZ nu groen licht gekregen om te experimenteren met een vergoeding voor de inzet van gecertificeerde leefstijlcoaches. De leefstijlcoaches zijn opgeleid aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid en geregistreerd in het landelijk kwaliteitsregister van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Leefstijlprofessionals (NBLP).

CZ zal in de komende drie jaar proefdraaien met de leefstijl-coaches in Oosterhout, Oostelijk Zuid- Limburg en Den Bosch. De resultaten van het programma zullen worden geëvalueerd en wetenschappelijk worden onderzocht. Op basis van de resultaten zal de NZa besluiten of de zorg van leefstijlcoaches op reguliere basis zal worden bekostigd.

© Nationale Zorggids