Robot

Operatierobots werken niet sneller en nauwkeuriger dan mensen. Dit stelt Jeroen Heemskerk in zijn promotieonderzoek. Daarnaast kosten de robots vaak bijna een miljoen euro in de aanschaf en nog eens rond de 1000 en 1500 euro per operatie. Dit zijn kosten die voor veel ziekenhuizen nauwelijks te dragen zijn, aldus Heemskerk. Dit meldt Metro. 

Jeroen Heemskerk is chirurg in het Laurentius ziekenhuis in Roermond. Hij promoveert aan de Universiteit Maastricht. Tijdens zijn onderzoek vond Heemskerk dat robots vaak stukjes tumor achterlaten tijdens een operatie. Wanneer een menselijke chirurg de handeling uit voert, zo zegt Heemskerk, wordt de tumor wel vaak helemaal verwijderd. 
 
“Het gebruik van de robot maakt de zorg duurder en misschien wel slechter. En dat terwijl we aan alle kanten bezuinigen op goede zorg,” schrijft Heemskerk in het UM Webmagazine. “Op dit moment is de klinische meerwaarde van het gebruik van robots onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd, terwijl de meeste gebruikers van deze operatierobots en de fabrikanten ervan er wel alles aan doen om de voordelen van hun dure paradepaardje uit te dragen.”
 
© Nationale Zorggids