Normal_rechtbank_hamer

Een alternatief genezer, die jarenlang een bevriende patiënte met borstkanker heeft behandeld met acupunctuur en suikerkorrels, mag nooit meer als arts aan de slag. Het regionaal tuchtcollege in Amsterdam heeft bepaald dat J., van oorsprong arts, zich nooit meer mag inschrijven in het BIG-register. Dat meldt de Telegraaf.

De patiënte overleed in 2011 aan de gevolgen van een verwaarloosde en uitgezaaide tumor. Volgens het tuchtcollege hield J. de vrouw af van onderzoek en behandeling in het ziekenhuis, nadat bij haar een knobbeltje in de borst was geconstateerd. De alternatief genezer vond dat de vrouw daar zou worden blootgesteld aan gevaarlijke straling.

Volgens het college is de vrouw verstoken gebleven van 'adequate behandeling van een goed behandelbare borstkanker'. Het wordt de acupuncturist ook zwaar aangerekend dat hij de vrouw pijnbestrijding heeft geweigerd in de laatste fase van haar leven, waardoor zij veel leed.

J. werd in juni vorig jaar door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Het tuchtcollege constateerde dat J. zichzelf al heeft laten uitschrijven uit het artsenregister en verbiedt hem nu zich ooit nog in te schrijven.

© Nationale Zorggids