Normal_apotheek_gezondheid_medisch

(Novum) - De Amerikaanse apotheekketen Walgreens koopt de resterende aandelen van het Britse Alliance Boots, in Nederland eigenaar van Kring Apotheken. Dat hebben de twee bedrijven woensdag gemeld. Kring Apotheken heeft in Nederland 235 vestigingen.

Walgreens betaalt voor de overname 5,29 miljard dollar (4,0 miljard euro) aan contanten en 144,3 miljoen eigen aandelen. Tegen de laatste slotkoers van Walgreens dinsdag betekent dat dat het bod uitkomt op in totaal ruim vijftien miljard dollar. Het aandeel van het Amerikaanse bedrijf koerst inmiddels ruim vier procent lager.

De Amerikanen hadden sinds 2012 de optie om geheel Alliance Boots over te nemen. Toen kocht het bedrijf 45 procent van de aandelen in het concern. Volgens het bod van toen had Alliance Boots destijds een waarde van tien miljard dollar. Walgreens heeft op basis van de laatste slotkoers een marktwaarde van 66 miljard dollar.

De twee bedrijven hebben samen elfduizend drogisterijen en apotheken in tien landen. Voor nog eens 180 duizend apotheken in twintig landen is het concern verantwoordelijk voor de levering van medicijnen. De fusie moet in het eerste kwartaal volgend jaar afgerond zijn.

Op de overname door Walgreens kwam vooraf veel kritiek. Het Amerikaanse concern overwoog namelijk om na de overname het hoofdkantoor uit de Verenigde Staten te verhuizen om zo minder belasting te hoeven betalen. Daarop kwam vanuit de Amerikaanse politiek veel kritiek. Walgreens heeft nu besloten om het hoofdkantoor gewoon in Chicago te laten.