Normal_pillen_medicatie

Van de medicijnen die in Nederland worden verkocht, zijn er 69 mogelijk ten onrechte op de markt toegelaten. Dit maakte het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dinsdag bekend. Er is twijfel over de betrouwbaarheid van studies die het Indiase bedrijf GVK Biosciences heeft gedaan naar deze middelen om ze te mogen toelaten op de markt. Dat meldt het ANP.

De mogelijke problemen met de studies kwamen aan het licht na een controle van de Franse inspectie bij het Indiase bedrijf GVK Biosciences. Om welke generieke geneesmiddelen het gaat, is niet bekendgemaakt. Volgens het CBG zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er iets mis is met de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van de geneesmiddelen.

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt op dit moment welke gevolgen er zijn voor de betrokken geneesmiddelen. Daarover is naar verwachting eind januari meer duidelijkheid. Het CBG heeft besloten om de uitkomsten van dit onderzoek af te wachten. In andere Europese landen is naar aanleiding van de onbetrouwbare studies wel besloten tot een verkoopverbod voor een aantal middelen. In Duitsland mogen tachtig middelen van zestien medicijnfabrikanten per direct niet meer worden verkocht. Het gaat om middelen tegen onder andere hoge bloeddruk, migraine en depressies en ter voorkoming van hartinfarcten.

© Nationale Zorggids