Normal_rechtszaak_hamer_

(Novum) - Voor het verbergen van een in Hardenberg ontsnapte tbs'er heeft een sociotherapeute dinsdag een werkstraf van tachtig uur gekregen.

In mei vorig jaar ontsnapte een voor een zedenmisdrijf veroordeelde tbs'er tijdens een begeleid verlof in Hardenberg. Die avond stond hij bij de 46-jarige Corina B. voor de deur. Ze kenden elkaar uit de kliniek en onderhielden daarnaast veelvuldig privécontacten. Ze verborg de tbs'er anderhalve dag in haar bed & breakfast. De politie ontdekte de man door zijn telefoonverkeer na te gaan. Van een vooropgezet plan tussen de therapeute en de tbs'er was geen sprake, aldus de rechtbank in Zwolle.

Tegen de vrouw was een voorwaardelijke celstraf van een maand en een werkstraf van tachtig uur geëist.

De rechtbank zag af van het opleggen van een voorwaardelijke celstraf mede vanwege het feit dat de vrouw door deze zaak zonder werk en relatie kwam te zitten. De vrouw werd meteen toen het bekend werd door tbs-kliniek Veldzicht ontslagen. De vrouw en de voor een zedendelict veroordeelde tbs'er kregen via chatsessies contact buiten de kliniek om. Die contacten waren seksueel gekleurd, maar de therapeute ontkende dat van een relatie sprake was geweest. Ze wist van het plan van de patiënt om te vluchten, maar gaf dit niet aan bij de kliniek.