Logo_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

Directeur Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) stapt per 1 september 2015 op. "Het is tijd voor iets anders'', liet een woordvoerder woensdag weten. "Het zijn tropenjaren in de zorg.'' Wind is vijf jaar directeur van patiëntenorganisatie NPCF geweest. Dit melden Novum en de NPCF. 

Volgens Wind heeft "de patiëntenbeweging in Nederland heeft zich de afgelopen jaren flink geroerd, en dat was nodig". Patiëntenorganisaties, zo stelt zij, spelen een sleutelrol in de ingrijpende stelselwijzigingen, de bezuinigingen en de veranderende machtsverhoudingen van zorgaanbieders en zorgverzekeraars die de afgelopen jaren plaats hebben gevonden. "Ik ben daar met veel plezier onderdeel van geweest," schrijft Wind op de website van de NPCF, "en constateer gelukkig dat we flinke stappen hebben gezet. Maar er is nog heel veel werk te doen."

Tijdens het bewind van de directrice hebben patiënten invloed gekregen in een belangrijk aantal onderwerpen, aldus de NPCF. Er is onder meer openheid over de kwaliteitsgegevens uitonderhandeld. Deze gegevens worden inzichtelijk voor alle burgers op ZorgkaartNederland. Daarnaast hebben de ervaringen van patiënten en bewoners een nadrukkelijke rol gekregen in het verbeteren van de verpleeghuiszorg.

Wilna Wind weet nog niet wat zij hierna gaat doen. Ook is nog niet bekend wie haar gaat opvolgen als directeur van de patiëntenfederatie. 

© Nationale Zorggids