Normal_ortho

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat de prijzen voor het plaatsen van een beugel aanpassen. Orthodontisten plaatsen de beugel soms in twee delen, eerst de bovenkaak en later de onderkaak, waardoor ze extra geld kunnen verdienen. Dat meldt Skipr.

Met de aangepaste prijzen moeten het voor orthodontisten minder lucratief worden om de behandeling te splitsen. Ook regels voor het in rekening brengen van de materiaalkosten van een slotjesbeugel veranderen. Vanaf 2016 zijn de nieuwe regels van kracht.

Het aantal gesplitste behandelingen bij het plaatsen van een beugel groeit fors, zo bleek uit een rapport van de NZa in maart 2015. Dit kan komen door nieuwe behandelmogelijkheden, maar financiële motieven van orthodontisten lijken een logischere verklaring. Deze manier van handelen is niet in het belang van de patiënt en daarom voelde de NZa zich genoodzaakt om in te grijpen.

Ook vindt de NZa het onwenselijk dat regels omtrent het declareren van materiaal- en techniekkosten onduidelijk zijn. Orthodontisten kunnen de materialen tegen kostprijs in rekening brengen, maar de regels worden door de artsen verschillend geïnterpreteerd. De nieuwe regels moeten de problemen verhelpen, zo denkt de NZa.

© Nationale Zorggids