Normal_euro_geld_betalen__5_

Werkgevers en werknemers zijn niet in onderhandeling met elkaar over wijzigingen in de loondoorbetaling bij ziekte. Dat meldt vakbond FNV naar aanleiding van berichtgeving in het Financieel Dagblad. De krant schreef dat er in alle stilte met onafhankelijke experts wordt gewerkt aan een ‘radicale hervorming’ op de arbeidsmarkt. Deze berichten zijn volgens FNV pertinent onjuist. 

“Wat klopt is dat er een adviesaanvraag aan de SER is gedaan door minister Asscher over loondoorbetaling bij ziekte, in combinatie met de positie van oudere werklozen op de arbeidsmarkt en de positie van zzp’ers. Dat is een uiterst complex geheel, dat inderdaad gevolgen kan hebben voor de hele arbeidsmarkt”, aldus de vakbond.

Bij een dergelijk zwaar adviestraject volgt de FNV een 'zeer zorgvuldige procedure', die begint met het vaststellen van de inzet in het bestuur en in het Ledenparlement. De adviesaanvraag is pas net ontvangen, en is door minister Asscher ook voorgelegd aan de Tweede Kamer. “We staan dus helemaal aan het begin van dit traject, dat extra gevoelig is omdat de loondoorbetaling onderdeel is van een akkoord in de SER uit 2004. De werkgevers zijn toen akkoord gegaan met de twee jaar loondoorbetaling, in combinatie met veel strengere toegangseisen voor de toenmalige WAO (nu de WIA). De loondoorbetaling kan daar niet los van gezien worden.”

Werknemers krijgen momenteel 70 procent van het loon uitbetaald bij ziekte. De eerste twee dagen krijgen de werknemers niets. Zzp'ers moeten hun arbeidsongeschiktsheidsverzekering zelf regelen. 

© Nationale Zorggids