Logo_fd-alliade

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Martin van Rijn een onafhankelijk onderzoek instelt naar het handelen van de twee directeuren van Zorggroep Alliade. Het onderzoek moet uitwijzen of het werk dat zij uitbesteden inderdaad zorgt voor belangenverstrengeling bij de zorggroep. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De twee directeuren van Alliade hebben een dochterbedrijf genaamd Zorgkompas. Deze organisatie is in 2008 overgenomen door de zorggroep. De mannen besteedden werk uit aan bedrijven waar zij aandeelhouder van zijn. Alliade heeft aangekondigd zelf een extern en onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren, waarbij ze met het ministerie van Volksgezondheid zullen overleggen om de onafhankelijkheid te garanderen. Maar daarin heeft SP-Kamerlid Renske Leijten geen vertrouwen en wil daarom dat Van Rijn zelf onderzoek doet.

“Gezien onze maatschappelijke positie zijn we altijd bereid om verantwoording af te leggen. Als extern onderzoek oplevert dat er fouten zijn gemaakt, zullen we de organisatie aanpassen”, zeggen Alliade-bestuurders Erik Kuik en Wilfred Juurlink. Ze zijn van mening dat Zorgkompas veel goede dingen heeft gebracht. Tevens stond de organisatie continu onder controle.

Ook de Friesland Zorgverzekeraar meent dat de twee directeuren niet onjuist hebben gehandeld. De zorgverzekeraar heeft afspraken gemaakt met Zorgkompas over de tarieven, kwaliteit van zorg en het inschakelen van onderaannemers. Zorgkompas heeft zich volgens de verzekeraar altijd aan de afspraken gehouden. Daarbij gebeurt het vaak dat er in de zorg wordt uitbesteed. Alliade heeft in de tijden van grote landelijke bezuinigingen een manier gevonden om goede zorg te kunnen blijven bieden tegen lagere tarieven.

Eerder deze week liet Van Rijn weten een onderzoek in te stellen over de Wet normering topinkomens bij Alliade om zo te beoordelen of de twee mannen de normering overschrijden. 

©Nationale Zorggids